Obrezovanje sadnih dreves

Oskrbovanje sadnih dreves zahteva veliko več, kot samo občasno obrezovanje bolnih vej. Primerna in strokovna oskrba nam bo zagotovila boljši izgled samega drevesa, kot tudi višje število obranih sadežev.

Obrezovanje sadnih dreves - jablana
Obrezovanje sadnih dreves je ključnega pomena za kakovosten in okusen pridelek sadežev, kot vidite na fotografiji

V našem podjetju se zavedamo pomembnosti, ki jo ima obrezovanje sadnih dreves, kar se tiče njihovega dolgoročnega zdravja in izgleda okolice naše hiše. Naši strokovnjaki so vešči številnih metod obrezovanja sadnih dreves, ne glede na to ali želimo izboljšati doseg krošnje pri obiranju sadežev ali pa tudi izboljšanje estetike sadovnjaka ali vrta.

Sadna drevesa potrebujejo obrezovanje

Ljudje se pogosto sprašujejo, zakaj sadna drevesa potrebujejo obrezovanje? Razlogov je več, odgovor pa se skriva kar v samem delovanju narave. Če sadna drevesa prepustimo samim sebi, bodo pričela rasti drugače od naših pričakovanj. To pa zato, ker se bodo poskušala razmnožiti v največjem številu. To pa pogosto pomeni, da se lahko pojavijo težave pri rasti, številnih ovenelih vejah, neprivlačnemu izgledu drevesa ipd.

Obrezovanje sadnih dreves - breskev
Breskve obrezujemo poleti, da zmanjšamo možnosti okužb z boleznimi

S strokovnim obrazovanjem je mogoče hitro izboljšati njihovo estetiko, njihovo zdravje ter jim omogočiti dolgo življenje. Oskrba drevesa je lahko tudi del celotne zunanje ureditve okolice hiše, ki jo naši strokovnjaki izpeljejo na najbolj učinkovit in dostopen način.

Z obrezovanjem je možno restavrirati stara drevesa

Starejša drevesa so izredno koristna iz različnih razlogov. Imajo lahko tudi visoko kulturno in sentimentalno vrednost. Morda se jih spomnimo iz svojega otroštva ali pa smo jih posadili ob nakupu hiše ali rojstvu otroka. Pogosto se zgodi, da jih želimo odstraniti zaradi njihove starosti, slabšega izgleda, odmiranja vej, včasih zgolj zato, da bi na nekem mestu parkirali avto.

Pravilno obrezovanje starih sadnih dreves jim lahko hitro povrne njihovo vitalnost. Pogosto so potrebna samo primerne oskrbe, da ponovne dosežejo svoj polni potencial. Naši strokovnjaki so izučeni, kako pravilno oskrbeti različna sadna drevesa. Obenem pa vam bodo predlagali, kako na najlažji način sami poskrbimo za njihovo dolgoročno zdravje. Drevesa, ki so močna in lepa na pogled, so ključni element pri ureditvi okolice našega doma. Zvišala bodo kakovost našega življenja ter celo dvignila ceno naši nepremičnini.

Odstranitev bolnih vej povrne drevesu zdravje

Pri urejanju okolice hiše je vedno pomembno, da se posvetimo odvečnim elementom. To so lahko odpadne veje, neporabljen gradbeni material, nepokošen travnik ipd. Lahko jih odstranimo ali pa uredimo tako, da bodo dodali vrednost naši nepremičnini. Obenem se tako poveča razpoložljiv prostor na naši nepremičnini, če odstranimo omenjene in druge stvari, ki povzročajo nesnago.

Obrezovanje sadnih dreves - hruška
Hruške obrezujemo v drugi polovici zime, običajno proti koncu februarja

Pri skoraj vseh rastlinah je pomembno, da odstranimo bolne in trohneče veje, poganjke in druge dele. To je tudi ena izmed ključnih dejavnosti, ki jih obsega obrezovanje sadnih dreves, neglede na starost in vrsto drevesa. Včasih pa se veje poškodujejo same, če so dotikajo drugih vej. Ko jih veter premika, se med seboj zaletavajo, s tem pa pride do številnih mehaničnih poškodb.

Drevesa potrebujejo dostop do sonca in zraka

Vsaka rastlina potrebuje dostop do sonca in zraka. To pa je tudi glavni namen, ki ga ima obrezovanje sadnih dreves. Ko odstranimo prepletajoče se veje, zmanjšamo možnost:

  • Nastanka in škode, ki jo povzroča vlaga
  • Nastanka bolezni dreves, ki se prenašajo preko zraka
  • Naselitev parazitov

Pravilno obrezovanje bo našim drevesom omogočilo, da bodo ponovno zaživela, kar se bo hitro opazilo na njihovem zdravju. Tudi, če katera izmed zgoraj naštetih nadlog že uničuje naša drevesa, jo bomo z obrezovanjem omilili ali celo uničili. Pri urejanju vrtov moramo tudi preprečiti oziroma zmanjšati možnost pojava plesni in parazitov. To pa lahko storimo z redno košnjo trave, obrezovanjem grmičevja ipd.

Obrezovanje sadnih dreves cenik

Cenik obrezovanja sadnih dreves najdete TUKAJ, odvisen pa je od vrste, višine in obsega sadnega drevesa ter skupnega časa trajanja obrezovanja.

Obrezujemo lahko mlada in stara drevesa

Stara drevesa obrezujemo z namenom povrnitve njihove vitalnosti. Ko odstranimo stare veje, bo drevo pričelo z rastjo novih poganjkov. Tako bo hitro izgledalo bolje in se bo dobesedno pomladilo. Seveda se pogosto srečamo že s tudi precej bolnimi in starimi drevesi, ki potrebujejo več nege, da jim spet povrnemo njihovo zdravje – če je to še mogoče storiti. Naši strokovnjaki so opremljeni s profesionalnimi orodji in znanjem za oskrbovanje tudi starejših sadnih ter drugih vrst dreves.

Stara jablana
Obrezovanje starih sadnih dreves bo drevo dobesedno pomladilo

Mlajša drevesa so tista, ki niso starejša od 5-6 let. V tej fazi še vedno rastejo, zato je zelo priporočljivo, da jih redno obrezujemo. To je idealni način, da jim pomagamo, da bodo pognala močne in odporne veje. Večinoma se obrezovanje opravi malo pred ali pa v zgodnji zimski sezoni; odvisno tudi od tipa drevesa. Ko je hladneje so drevesa v nekakšni hibernaciji in brez večine listov. To pa omogoča, da so veje dostopnejše.

Obrezovanje sadnih dreves lahko poteka tudi v drugih sezonah, če se po tem pojavi potreba. Naši strokovnjaki bodo ocenili stopnjo nujnosti obrezovanja in se z vami posvetovali o najboljšem poteku oskrbe dreves. Mogoče pa je tudi, da se z nami dogovorite o željenem poteku oskrbe dreves kadarkoli preko leta. Pri dogovoru se lahko odločite za celotno urejanje dvorišč, vrtov, zunanje okolice hiše in drugih storitev, ki jih opravljamo.